Billede: Tina Maria Elena
Da vi som mænd og kvinder biologisk set er forskellige, adskiller vores seksualitet sig selvfølgelig også fra hinanden på visse områder. Imidlertid kan det indimellem være svært at skelne mellem egentlige biologiske forskelle og kulturelt betingede forestillinger om forskellene på den mandlige og den kvindelige seksualitet.
Køn er et komplekst begreb, og forskere arbejder stadig på at identificere og kortlægge de biologiske kønsforskelle mellem mænd og kvinder. Vi kan dog ikke komme uden om, at de forskellige kønshormoner, som vi konstant påvirkes af, har betydning både for vores følelser og adfærd og dermed også for vores seksualitet.
Kønshormoner
De mandlige kønshormoner, androgener, synes især at have betydning for den seksuelle lyst. Både kvinder og mænd danner androgener; hos manden dannes de i testiklerne og hos kvinden i æggestokkene. Kvinder, som får fjernet æggestokkene i forbindelse med sygdom, kan derfor opleve nedsat seksuel lyst. Det kønshormon, som har størst betydning for vores seksuelle lyst, er testosteron. Niveauet af testosteron hos kvinder stiger især under og omkring ægløsning, hvorfor kvinder ofte oplever en øget lyst til sex på dette tidspunkt. Derfor kan kvinder i overgangsalderen også opleve problemer med nedsat sexlyst. Testosteronniveauet falder nemlig fra det tidspunkt, da kvinderne ikke længere får ægløsning.
Mænd har 10-20 gange mere testosteron i kroppen end kvinder, og derfor oplever mænd ofte en større – eller i hvert fald mere spontan - seksuel lyst end kvinder. Der er dog stor forskel på mængden af testosteron hos både kvinder og mænd, og man skal derfor passe på med at generalisere.
Lysten til at danne intime relationer
De mandlige kønshormoner, androgener, har således stor betydning for både mænds og kvinders seksuelle lyst. Imidlertid har de ikke betydning for vores lyst til at indgå i en romantisk relation med et andet mennesker; øges vores niveau af androgener vil vores sexlyst øges, men vi får ikke nemmere ved at forelske os. Hormonet oxytocin har derimod stor betydning for vores evne til at forelske os. Det er oxytocinen, der gør os i stand til at være empatiske og indleve os i andre menneskers følelser. Hvor mænd har mere testosteron i kroppen, har kvinder til gengæld mere oxytocin. Oxytocin frigives i store mængder under orgasmen hos både mænd og kvinder, men forlader hurtigere kroppen hos mænd end hos kvinder. Det kan være forklaringen på, at kvinder ofte har større behov for at kæle efter sex og pleje den følelsesmæssige relation til partneren. Det er nemlig også oxytocinen, der giver os lyst til at danne intime relationer med andre mennesker.
Lystvækkere
Vi kan også se forskelle i måden, hvorpå mænd og kvinder får vækket deres lyst. Undersøgelser har vist, at mænds sexlyst, i højere grad end kvinders, stimuleres af visuelle indtryk. Det kan også være forklaringen på, at vi ser en tendens til, at mænd oftere bliver afhængige af porno end kvinder. Kvindens lyst synes mere kompleks og kan vækkes af mange forskellige ting. Ofte kan kvindens lyst være mere svingende, hvorimod mandens er mere konstant. Biologisk set giver det også mening, da manden i princippet kan befrugte en kvinde når som helst, hvorimod kvinden ikke kan befrugtes hele tiden, men kun under og lige omkring ægløsning. Kvindens lyst vil således naturligt toppe, når hun har ægløsning.
Feminin og maskulin seksualitet
Kvinden som seksuelt væsen er gennem historien blevet betragtet som den passive og modtagende modsat forestillingen om manden som den aktive og penetrerende. Det er ikke svært at se, hvordan kønnenes fysiske forskelle, kan have givet anledning til en sådan tankegang. Imidlertid kan forestillingen om kvindens seksualitet som passiv være med til at undertrykke den feminine seksualitet.
Den kvindelige seksualitet er kompleks og på mange måder en gåde for videnskaben. Der forskes stadig i at finde frem til en (videnskabelig) forklaring på, hvad der motiverer kvinder til at indgå vaginalt samleje med mænd. For mænds vedkommende synes vaginalt samleje at være den optimale stimulans for deres kønsorgan, men det gælder ikke for kvinder, hvis primære erogene zone, klitoris, findes uden for skeden – og klitoris bliver således heller ikke direkte stimuleret ved vaginalt samleje. På samme måde er den kvindelige orgasme et mysterium for videnskaben. Hvor mandens orgasme ofte går hånd i hånd med udløsning af sæd, hvis formål står ganske klart – nemlig at befrugte kvindens æg - så har kvindens orgasme ikke et lige så klart formål. Nogle forskere har foreslået, at de muskelsammentrækninger, der opstår i kvindens underliv ved orgasmen, måske har til formål at hjælpe sæden op igennem skeden til livmoderen. Noget endegyldigt svar er ikke fundet – men måske vi også bare skal lade lyst være lyst og blot nyde.
Bag kønnet er et menneske
Det kan være spændende at undersøge de biologiske forskelle mellem mænd og kvinders seksualitet, men i virkeligheden er det langt mere interessant at tage udgangspunkt i det enkelte menneske og anerkende hver enkelte menneskes særegne og komplekse seksualitet.
Når vi taler om noget så personligt og intimt som vores krop og seksualitet, så har vi hver især ret til vores egen sandhed. Fra det øjeblik vi kommer til verden, påvirkes og påvirker vores seksualitet vores indre og ydre virkelighed. Derfor er det vigtigt, at vi anerkender seksualitetens enorme kompleksitet; der er lige så mange ’seksualiteter’ i verden, som der er mennesker.
Vil du vide mere?
Vil du alligevel gerne læse mere om forskellen på mænd og kvinders seksualitet – set fra et videnskabeligt perspektiv – så læs "Lystens anatomi".
Ønsker til andre emner?
Har du ønsker til andre emner, som du godt kunne tænke dig, jeg skrev om her på bloggen, så er du mere end velkommen til at kontakte mig.
© Sexolog Camilla Dremark
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille tid til en samtale. Udfyld kontaktformularen til højre, skriv en mail eller ring til mig på:
Mail: kontakt@camilladremark.dk
Tlf: +45 42 43 09 46